מילה שלי

איך הופכים סיפור להרצאה?

גם הפעם, זה התחיל לגמרי במקרה.
מישהי מפעם פעם פעם התקשרה ושאלה אם אני עושה את זה.

יש לה סיפור אישי שהביא אותה למה שהיא עושה היום והיא רוצה להפוך את זה להרצאה, להעביר את הסיפור שלה לעוד ועוד אנשים. אמרתי לה שאף פעם לא עשיתי את זה אבל יאללה. בואי נעשה את זה.

ואז היא נעלמה.

אבל לי נולד מוצר חדש

ופתאום שמתי לב שממש כמו כשהייתי ילדה והייתי הולכת לקולנוע ומנתחת בראש את הפרסומות, אני מקשיבה להרצאות ופשוט מרגישה מה עובד ומה לא מתחבר, איפה יש משפט חזק ומה עדיין לא מספיק מעובד.

וכמו תמיד, כשאנחנו מוכנים, ההזדמנויות מגיעות.
בהתחלה עשיתי את זה פשוט מהבטן, בלי תוכנית עבודה.

ואז הגיעה ההצעה של איריס לעשות את זה יחד עם קבוצה של 12 איש וכמו שאתם כבר יודעים, קפצתי ישר ראש למים והבנתי משהו חשוב, איזה מזל שאין לי תוכנית עבודה.

ובכל זאת, ניסיתי כאן לתרגם את התהליך למתכון שאפשר לעשות בבית, למי שרוצה להפוך סיפור טוב להרצאה מעולה. לפני שאתם מתחילים, קחו בחשבון שעבודה על הרצאה דורשת זמן, זה לא משהו שעושים על הדרך ועוד משהו קטן, עבודה על הרצאה היא גם עבודה פנימית, תהליך של גילוי ועיבוד, תנו לזה לגיטימציה והקיפו עצמכם בקהל תומך ומאפשר.

יאללה מתחילים.

שלב 1 – על מה ההרצאה שלכם?

מאד יכול להיות ואפילו סביר להניח שהתשובה לשאלה הזאת עוד תשתנה כמה וכמה פעמים במהלך העבודה ועדיין חשוב להתחיל עם משפט שבגדול מספר איזו בשורה חדשה אתם מביאים לקהל, רעיון חדש, שינוי זווית המחשבה או חידוש.

שלב 2 – מה הסיפור שלכם ולמה שיאמינו לכם?

זה הזמן להתחיל לכתוב. מה הסיפור שלכם ואיך הוא קשור לנושא ההרצאה, למה דווקא אתם נושאי הדגל לרעיון הזה ולמה שהקהל יאמין לכם.

המטרה היא לפתוח לקהל את הלב עם הסיפור כדי שמשהו חדש יוכל להיכנס, אם נמטיר צרור עובדות והסברים בלי כל קשר לסיפור שלנו, לבחירות שלנו, לשינוי שאנחנו עשינו הקהל יצא מההרצאה בדיוק כמו שנכנס. שימו לב שאתם לא כותבים קורות חיים, דלגו והשמיטו מה שלא רלבנטי לנושא שלכם, גם אם הוא חלק משמעותי מחייכם. התעמקו באותם רגעים שבנו אתכם, ששינו אתכם, שלמדתם מהם.

לפגיעות שלכם חלק גדול ביכולת של הקהל להזדהות אתכם.
אל תנסו להפוך לרובוטים מתוכנתים והכי חשוב אל תנסו להיות מישהו אחר ולאמץ "טריקים" שיעזרו לכם לשמור על פאסון. הרגע הזה בהרצאה בו הקול שלכם מעט משתנה, אתם מתרגשים, מחייכים מבפנים או מחסירים פעימה, יהיה הרגע בו הקהל יתחבר אליכם ולסיפור שבאתם לספר לו.

אתם בני אדם, אל תנסו להחביא את זה.

צילום – לירון כהן אביב

שלב 3 – הפתיחה

אומרים שהפתיחה הכי חשובה כי אז הקהל מחליט אם להתמסר אליכם או לעבור הלאה. נכון שהרבה פעמים הקהל שתפגשו יהיה שבוי אבל גם אז, לפתיחה מרכיב קריטי בהצלחה של ההרצאה שלכם.

אפשר לפתוח עם סיפור קצר ומותח, אפשר עם עובדה או נתון סטטיסטי ואפשר עם שאלה לקהל. בכל מקרה חשוב שהפתיחה תהיה מחוברת לנושא ההרצאה ותכניס את הקהל פנימה.

 

שלב 4 – בנית ההרצאה

כאן כבר מתחילים לראות את התמונה כולה.

כותבים ראשי פרקים לפי הסדר עם פירוט מה הולך להיות בכל חלק כולל איזו תמונה / סרטון, האם לשתף את הקהל ומה בגדול מטרת החלק הזה. אם ראשי הפרקים מסודרים, מחוברים נכון אחד לשני ולתמה המרכזית וכוללים נקודות למצגת, המשך העבודה יהיה פשוט וקל.

שלב 5 – בנית המצגת

מטרת המצגת היא להשלים את מה שאתם אומרים בעל פה, להוסיף תמונות או סרטונים שממחישים את המסר שלכם וגם לעזור לכם לשמור על הרצף ולהיזכר במקרי לחץ מה אחרי מה.

מצגת היא בגדר בונוס ולגמרי לא חובה, אבל אם בוחרים להשתמש בה חשוב לעשות אותה עם איש מקצוע כך שתהיה אסתטית עם תמונות באיכות גבוהה ומינימום מלל ותוסיף לתוכן ההרצאה, בלי להכביד.

שלב 6 – כתיבת ההרצאה

זוכרים את סעיף 1? זה הזמן לחזור אליו ולבדוק מה השתנה בדרך. האם הבנתם משהו חדש על הסיפור שלכם, על הרעיון שאתם רוצים להעביר לקהל, מה בדיוק המסר שלכם.

אחרי שסגרתם את נושא ההרצאה שוב, אפשר לעבור על ראשי הפרקים ביחד עם המצגת ולהתחיל לכתוב את תוכן ההרצאה. שימו לב שאתם משתמשים במילים שלכם, בשפה דבורה וטבעית.
כשאתם מספרים את הסיפור שלכם, תהיו חלק מהסיפור ואל תספרו עליו, אתם הגיבורים לא המספרים.

תנו תשומת לב מיוחדת לחיבורים בין הקטעים, להצגה עצמית שתהיה קצרה וברורה ולקטעים היותר מורכבים בהרצאה.

צילום- לירון כהן אביב

שלב 7 – אימונים

כמו שלא יעלה על הדעת לרוץ מרתון בלי להתאמן, כך גם הפעם.
הרצאה דורשת אימונים וכמה שיותר יותר טוב.

אם אתם רוצים ללמוד את הטקסט בעל פה, פנו לזה זמן והתחילו לעבוד אבל גם לא, אין קיצורי דרך וקל מאד להבחין בין מרצה שמגיע מוכן למרצה שעושה את זה על הדרך.

אז קחו את זה ברצינות ועשו אימונים עם המצגת ובלי, לבד ועם בני משפחה, בהתחלה עם דפים או כרטיסיות ולאט לאט שחררו. שימו לב שאתם מדברים לקהל ולא מעליו, ששפת הגוף שלכם מתקשרת, שאתם עוצרים במקומות הנכונים, נושמים, מחייכים ומתייחסים למה שקורה מסביב.

חשוב לבדוק זמנים ולעמוד באימונים בזמן שמיועד להרצאה שלכם.

שלב 8 – עולים לבמה

ביום הגדול, נוחו ושימו את ההרצאה בצד.
כשאתם עולים, נסו להשתחרר ולנשום ותקשרו עם הקהל.

מצאו כמה זוגות עיניים טובות ודברו אליהם, ואל תרצו, תספרו את הסיפור שלכם.
והכי חשוב נסו להנות ואחרי מחיאות הכפיים והתודה שמרו את הרגע הזה, הוא שלכם.

וכדי שכל זה יקרה, נסו כבר בהתחלה לקבוע תאריך להרצאה, שיהיה לכם דד ליין. לחץ הוא חלק מהסיפור.

אני לא בטוחה שאפשר להעביר התרגשות בבלוג, אבל בחודשיים האחרונים אני מתרגשת ברמות של אמא של כלה. והנה זה קורה שוב עם קבוצה חדשה של יוצאים לאור שמתחילה את המסע ב- 24/4, 12 סיפורים יהפכו להרצאות מרגשות ומרתקות שישאירו לכל אחד בקהל משהו אחד לפחות, לקחת הלאה לחיים. אם בא לכם לדעת על מה מדובר- כל הפרטים כאן.

ואחרי כל זה, אשמח לשמוע ממכם, על הרצאות שגרמו לכם לשינוי, למחשבה, לבחירה חדשה.
והאם גם לכם יש חלום לעמוד יום אחד על הבמה ומה לדעתכם הסיפור שלכם?

ואיזה כיף שאתם כאן.

תגובות: